A Napfényvitamin™ Immunbalance KIDS egy gyermekek (3-12 éves) számára kifejlesztett immuntámogató készítmény, mely olyan mikroelemeket tartalmaz, melyek segítik az immunrendszer normál működését, valamint a szervezet számára kedvező hatást biztosító 3-féle szabadalommal védett jótékony baktérium törzzsel és glükomannán rosttal lett kiegészítve.
Gondoltunk mindazon gyermekekre is, akiknek gondot okoz a kapszula lenyelése, hiszen a hatóanyag komplex egy 0 méretű DR növényi kapszulába lett töltve, mely könnyebben lenyelhető, mint a szokásosan alkalmazott egyéb kapszulák. A GMP minősítésű üzemben végzett gyártási folyamat során a hatóanyagok töltése megbízható, kiemelkedő minőségű, késleltetett kioldódást és felszívódást biztosító vegán, gyomorsaválló DR kapszulába történik, mely szavatolja az összetevők számára a megfelelő helyen történő felszabadulást.
Aktív összetevők | 1 kapszulában |
Bifidobacterium lactis Howaru Bi-07™ | 5 milliárd c.f.u. |
Lactobacillus acidophilus Howaru NCFM™ | 5 milliárd c.f.u. |
Lacticaseibacillus rhamnosus Howaru GG™ | 5 milliárd c.f.u. |
D3-vitamin (cholecalciferol) | 1000 NE |
C-vitamin (L-aszkorbinsav) | 100 mg |
Cink-biszglicinát | 6 mg |
Réz-biszglicinát | 0,4 mg |
Glükomannán rost | 380 mg |
C.F.U.: az élő baktériumok mennyisége
Élőflóra
3-féle szabadalommal védett törzs (Bifidobacterium lactis Howaru Bi-07™, Lactobacillus acidophilus Howaru NCFM™, Lacticaseibacillus rhamnosus Howaru GG™) Az élőflóra élő, illetve életképes jótékony mikroorganizmusok közössége, melyek a tápcsatornában a savas közeget is túlélve segítik a bélflóra egészséges egyensúlyának fenntartását. A Napfényvitamin termékek magas csíraszámban tartalmaznak több szabadalommal védett élőflórát és az életképségüket megőrző, szaporodásukat elősegítő glükomannán rostot is.
Glükomannán rost
A glükomannánt az Ördögnyelv nevű Kelet-Ázsiában őshonos növény gumójából nyerik. Vízben oldódó növényi rost, mely erősen viszkózussá válik nedvesség hatására. A megfelelő mennyiségű rostbevitel támogatja az optimális emésztési funkciókat, a bélflórát alkotó mikroorganizmusok számára kedvező tápláló közeget biztosít, továbbá elősegíti szaporodásukat, a bélfal kolonizációját.
D3-vitamin
A D-vitamin hozzájárul a vér normál kalciumszintjének fenntartásához, a kalcium és a foszfor normál felszívódásához, eredményesebb hasznosulásához. (A foszfor részt vesz a normál csontozat fenntartásában.) Szerepet játszik továbbá a sejtosztódásban, támogatja az egészséges izomfunkció, csontozat, a normál fogazat fenntartását, illetve az immunrendszer normál működését.
C-vitamin
A C-vitamin hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz, a megfelelő pszichológiai funkció fenntartásához, az idegrendszer és az immunrendszer normál működéséhez. A folyamatos kollagén képződést támogatja, ezen keresztül a bőr, az erek, a porcok, a csontozat, a fogak és a fogíny normál állapotának fenntartását is. Segít a fáradtság és kifáradás csökkentésében, hozzájárul az E-vitamin redukált formájának regenerálásához, illetve segíti a vas felszívódását. Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, továbbá az immunrendszer normál működéséhez intenzív testmozgás alatt vagy azt követően.
Cink (szerves kötésben lévő cink-biszglicinát)
A cink részt vesz a normál szénhidrát-anyagcserében, a makrotápanyagok, a zsírsavak és az A-vitamin normál anyagcseréjében, továbbá a megfelelő sav-bázis egyensúly fenntartásában. Hozzájárul a normál csontozat, -látás, a haj, a köröm és a bőr egészségének fenntartásához. Támogatja az immunrendszer normál működését, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmét. Elengedhetetlen a normál szellemi működés fenntartásához, az optimális DNS-szintézishez. Továbbá szerepet játszik a sejtosztódásban, a normál fehérjeszintézisben.
Réz (szerves kötésben lévő réz-biszglicinát)
Nélkülözhetetlen az egészséges kötőszövetek fenntartásához, az energiatermelő folyamatokhoz, az idegrendszer normál működéséhez, részt vesz az egészséges haj és bőr fenntartásában. Fontos szerepet játszik a vasszállításban, az immunrendszer normál működésének fenntartásában, valamint a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében.
- Összetevők: konjak gyökér kivonat (95% glükomannán), HPMC cellulóz kapszulahéj (gyomorsaválló), Bifidobacterium lactis Howaru Bi-07™, Lactobacillus acidophilus Howaru NCFM™, Lacticaseibacillus rhamnosus Howaru GG™, D3-vitamin (cholecalciferol), C-vitamin (L-aszkorbinsav), Cink-biszglicinát, Réz-biszglicinát
- Ajánlott napi mennyiség: 1 kapszula
- Korosztály: 3-12 éves gyermekek számára javasolt élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő
- Alkalmazása: szájon át bő folyadékkal bevéve, amennyiben a gyermek számára gondot okoz a kapszula bevétele úgy a kapszula szétszedhető és annak tartalmát keverje a gyermek számára kedves (langyos) italba, pépes állagú ételbe (zöldség- vagy gyümölcsturmix, püré stb.)
- Kiszerelés: 60 db kapszula, azaz 2 havi adag
- Tárolás: gyermekek elől elzárva, száraz, hűvös helyen.
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
Ön ismeri a gyermek bélmikrobiom fejlődésének kulcsfontosságú lépcsőfokait?
A csecsemők és a gyermekek bélmikrobiomjának kialakulása megannyi tényezőtől függ. A legmeghatározóbb a születés pillanatát követő első ezer nap. Rendkívül fontos a születés módja. A gyermek világrajövetele előtt
végighalad a szülőcsatornán, melynek mikroorganizmusokban gazdag közegéből vesz magához egy keveset. A császárral szültetett babák jellemzően „sírósabbak”, sokszor fáj a pocakjuk és a későbbiek folyamán is
hajlamosabbak lesznek a gyermekekre jellemző tápcsatornai, felső légúti fertőző megbetegedésekre. A szülőcsatornában található anyai baktériumok hiányában a legtöbb esetben az anya bőrflórája, illetve a kórházi mikroorganizmusok azok, melyekkel a gyermek szervezete először találkozik, természetesen ez nem egy szerencsés helyzet. Szintén meghatározó elem a gyermekek mikrobiomjának fejlődésében és a véglegesnek mondható bélflóra kialakulásában az anyatejes táplálás.
Összehasonlító tanulmányok igazolják, hogy a normál úton született és anyatejjel megfelelő ideig táplált gyermekek szignifikánsan kedvezőbb egészségi állapotnak örvendenek, igazán boldog babák és a legtöbb
esetben ritkán fordul elő náluk fertőző megbetegedés és kellemetlen tápcsatornai tünetek azokkal a kisgyermekekkel szemben, akik tápszeres táplálásban részesültek. Az anyatejes babák szervezetének ellenállóképessége rendkívül jó.
Az elismert Nature magazinban még 2018-ban közöltek egy nemzetközi tanulmányt, mely elsősorban a cukorbetegség kialakulásához vezető környezeti tényezőket vette górcső alá a gyermekek körében. A
vizsgálatban 9000 gyermek, akik Svédországból, Németországból, Finnországból és három amerikai államból származtak, vett részt a 3 hónapos csecsemőktől egészen a 3,5 éves gyermekekig. Több mint 12 ezer
székletminta elemzése szolgáltatott információkat a gyermekek bélrendszerében élő flóra fajgazdagságáról és feltérképezték a kapott eredmények és az immunrendszer megfelelő kialakulása, működése valamint az esetlegesen kialakuló autoimmun megbetegedések (I-es típusú cukorbetegség) kialakulása közötti kapcsolatokat.
A vizsgálati eredmények alapján három időbeli fázisra tudták osztani a gyermek bélmikrobiom fejlődését. Az ún. fejlődési fázisra (3-14. hónapos kor), az átmeneti fázisra (15-30. hónapos kor) és a stabil fázisra (31-46.hónap). A kutatás során egyértelműen bebizonyosodott, hogy az ép és funkcionális szempontból kifogástalan mikrobiom kialakulásának legjelentősebb tényezője az anyatejes táplálás. Az apróságok az anyatej révén jutnak hozzá a számukra nélkülözhetetlen bifidobaktériumokhoz, melyek az anyatej elhagyása után segítik a mikrobiom érését, illetve ezek a baktériumok fogják visszaszorítani a kedvezőtlen hatású egyéb baktérium
fajokat, mint amilyenek a Firmicutes fajok is.
Ahogy korábban írtam a születés módja is meghatározza a bélmikrobiom struktúrájának fejlődését. A Bacteroides fajokkal a hüvelyben találkozik az újszülött. Ezen apró barátaink korán elkezdik a mikrobiomnak a babára jellemző szerkezeti sajátosságainak kialakítását. A környezeti tényezők, a földrajzi elhelyezkedés, a családi és háztartásbeli faktorok, a szülők szociális helyzete mind-mind sajátos módon járulnak hozzá a gyerekek bélökoszisztémájának formálásához. A felsorolt tényezők, a kialakuló gyermekkori bélflóra, a mikrobiom fajgazdagsága, egyedi összetétele együttesen határozzák meg nem csupán a Picik immunrendszerének hatékonyságát, esetleges túlzott érzékenységét vagy az autoimmunitásra való hajlamot, hanem akár évtizedekre előre meghatározza az adott személy egészségi állapotát és életminőségét.
A számos kutatási eredményre alapozva, felismerve a korai életszakaszban bennünket ért pozitív és negatív
hatások szerepét a bélmikrobiom kialakulására, a nagy nemzetközi élőflórát előállító alapanyag gyártók saját
kutatásaikon keresztül olyan egyedi, szabadalommal védett baktérium törzseket fejlesztettek az utóbbi pár év
során, melyek klinikailag igazoltan képesek jó irányba terelni a mikrobióta rendszer működését már
gyermekkorban. A fejlesztések révén olyan fontos bifidobaktérium és laktobacillus törzseket pótolhatunk,
melyek egy előnyösebb állapotba terelik a gyermekek védekezőképességét, mikrobiom-bél-agy kapcsolatait.
A NapfényvitaminTM Hazánkban 2018-ban elsőként kezdte el a célirányosan ható, szabadalommal védett és kutatásokkal alátámasztott hatékonyságú,
problémaspecifikus törzsekre alapozott élőflórás étrend-kiegészítők fejlesztését. Így született meg a Pszichobiotikum, a Colonbalance Plus, a
Histaminbalance Plus, a Gastrobalance Plus vagy éppen a Probio-Sleep élőflórás termékeket felvonultató termékcsaládunk.
A legújabb fejlesztésünkben felhasznált jótékony törzsek (Lacticaseibacillus rhamnosus GGTM, Lactobacillus acidophilus NCFMTM, Bifidobacterium
lactis Bi-07TM) mögött több évtizedes kutatás áll. A korai életszakaszban hivatottak védeni, támogatni a szervezet védekezőképességét, kiegészíteni a bélflóra fajgazdagságát, előmozdítani az ép mikrobiom kialakulását. Érdekességképpen tekintsük meg, hogy az alkalmazott napi dózistól függően milyen protektív hatásokkal rendelkezik gyermekek esetében a termékünkben található baktérium törzsek egyike, a Lacticaseibacillus rhamnosus GG törzs (B = Billion, azaz milliárd C.F.U.):
- Fenntartja a bélrendszer egészségét és a normál emésztési funkciókat (1 B)
- Csökkenti a hasmenéssel járó állapotok időtartamát (1 B)
- Támogatja a légutak egészségét, csökkentheti a felső légúti megbetegedések kockázatát (0,1-0,2 B)
- Segíti az immunrendszer megfelelő működését (0,1-0,2 B)
- Növeli más jótékony baktériumok számát is a mikrobiomban (0,4 B)
- Javítja a gyermekek „hasi” komfortérzetét (6 B)
- Enyhíti a gyermekkori gastrointentinális stressz kísérő tüneteit (5 B)
- Óvja és előmozdítja a gyermekek egészséges szájflóráját (2 B)
A kifejezetten gyermekek részére létrehozott immuntámogató szerves mikrotápanyagokat és szabadalommal védett baktérium törzseket tartalmazó NapfényvitaminTM Immunbalance KIDS termék egyik fő összetevője a Lacticaseibacillus rhamnosus GG, mely magas 5 milliárdos csíraszámban található minden egyes kapszulájában!
A kapszula kisméretű, könnyen bevehető, színezékmentes, vegán és gyomorsaválló. Maga a felhasznált jótékony törzsek is rendelkeznek saválló tulajdonsággal, így akár a kapszulát szét is szedhetjük és annak tartalmát elkeverhetjük a gyermek kedvenc nem forró italában vagy pépes ételben is.
A felhasznált, klinikailag igazolt immuntámogató hatással bíró törzsek mellett a normál védekezőképesség fenntartását segítő vitaminok (D3-vitamin, C-vitamin) és szerves kötésű nyomelemek (cink- és réz-biszglicinát) is kerültek a termékbe, valamint egy igen kíméletes és hatékony prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező rost is, a konjak gyökér kivonata, a glükomannán. Ez az anyag igen nagy mennyiségű vizet képes megkötni és térfogatának sokszorosára dagadva egyfajta nedves szivacsként halad végig a tápcsatornán, segítve annak megfelelő működését és ellátja a mikrobióta alkotóit számukra nélkülözhetetlen rostanyaggal.
Pintér Zoltán – NapfényvitaminTM
Tulajdonos, termékfejlesztő
Wickens K, et al. J Allergy Clin Immunol. 2008;122(4):788-794.
Wickens K, et al. Clin Exp Allergy. 2012;42(7):1071-1079.
Wickens K, et al. Clin Exp Allergy. 2013;43(9):1048-57.
Wickens K, et al. Pediatr Allergy Immunol. 2018 Dec;29(8):808-814.
Nature International weekly journal of science 2018. 10.